Ressenya: La Profecia

Aquests dies un dels integrants més il·lustres i campió vigent de la Lliga de MicroRelataires Catalans, en Sergi Monteagudo (AKA Àtoms i Lletres) es troba a un sol pas d’ampliar la seva llegenda, i és que aquest proper mes de juny treu llibre de relats a la venda, el primer en solitari.

Per tal de donar difusió a aquesta efemèride tan significativa, en Sergi s’ha empescat una manera ben original de promocionar l’arribada al món del seu primogènit literari, a través d’un concurs de ressenyes organitzat en el marc del seu bloc personal.

A continuació podeu trobar la ressenya d’un dels relats del llibre que ha fet (fora de concurs) l’editor i fundador de la LLMRC, en David Castejón i Ferrer:

 

 

LA PROFECIA

“Quant valen els teus somnis?”

Sergi Monteagudo
Editorial El Toll, 2016

 

Prediccions apocalíptiques… plagues, guerres, mort, destrucció… adveniments d’àngels negres propiciadors de la fi del món… Qui no s’ha estremit algun cop davant els presagis funestos d’alguna profecia? I qui no hi ha trobat mai una mena d’encant fascinant i morbós, propi d’un coneixement tan antic com inabastable que insisteix en eludir la nostra comprensió?

El llibre “Quant valen els teus somnis?”, l’òpera prima en solitari de l’escriptor Sergi Monteagudo (Barcelona, 1979), és un compendi de relats curts confegit entorn del fenomen críptic dels somnis, que dóna cabuda, si més no, a les connotacions principals que presenta el concepte en qüestió. Dins d’aquest recull, el lector trobarà alguns bons relats, d’altres de molt bons, i d’altres que, sense perjudici de les dues categories anteriors, li remouran tots els pòsits existencialistes de la ment, procurant-li quelcom transcendent en què pensar més enllà del parell mitjà de segons que dediquem a totes les coses, en aquesta era de digestió cerebral accelerada (i incompleta) que vivim.

Enquadrat dins d’aquesta última categoria i també de la secció dedicada als malsons —o dit altrament, al revers tenebrós de la moneda llençada a l’aire que són els somnis—, La Profecia es revela, abans que res, com un relat inesperat i sorprenent, estructurat en dos actes antagònics diferenciats amb una nitidesa diàfana. Si bé en una segona lectura les particularitats que presagien el desenllaç resulten clarament identificables, és molt probable que, de bones a primeres, aquestes passin desapercebudes o incompreses per a la gran majoria dels lectors. I és que la posada en escena de La Profecia és subtil i curosa, pensada i calculada amb atenció mil·limètrica als detalls, i executada amb l’habilitat pròpia d’un narrador instruït en l’art de dosificar la intriga i ocultar informacions, per després colpejar sense recança les assumpcions naturals del lector.

La Profecia és un relat de prestidigitador, en el qual allò que sembla que és, doncs possiblement no ho sigui. Per tal d’aconseguir aquest efecte mai fàcil i sempre meravellós, l’autor situa al centre de l’acció una de les pors atàviques i més terribles de la Humanitat: la temor a no representar, després de tot, la cúspide de la piràmide, l’estadi culminant de la Creació; a ser esclafats, eventualment i sense que ho puguem preveure de cap manera, per una raça d’éssers superiors provinents de no se sap on. Servint-se d’aquesta premissa esfereïdora, La Profecia es llegeix com una crítica serena i gairebé erudita a l’antropocentrisme que sotmet i encadena la nostra forma de conèixer i descriure l’entorn. Tot això en una primera part imbuïda de deixos mitològics lovecraftians (malgrat no ser el mític escriptor de Providence sant de la devoció de l’autor), i una segona part reduïda magistralment a un absurd tan sols aparent, d’aquells que fan reflexionar un cop se’ns esborra el somriure de la cara.

En conclusió, una petita joia literària construïda amb mestria i de degustació ben agraïda, només per la qual ja val la pena pagar el preu sencer del llibre.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s