La insuportable “vivenda” – Notes de correcció lingüística

 

Continuem amb les Notes de correcció lingüística, a càrrec de la traductora, correctora i lexicògrafa Marta Breu, oferint-vos una nova càpsula. En aquesta ocasió, destacarem la incorrecció de la paraula vivenda

 

Diu la Marta:

“Suposo que tothom deu haver sentit, a la televisió, a la ràdio i al carrer, fer servir a tort i a dret la paraula vivenda. Doncs bé, vivenda no apareix al diccionari normatiu oficial (DIEC), és a dir, no és correcta. Vivenda és un calc, adaptat, del castellà vivienda, que ve del llatí.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha donat via lliure a aquesta paraula, a la qual jo tinc una mania especial (ja sé que aquest no és un argument gaire científic, però jo tinc els meus sentiments), i, d’aquesta manera, ha envaït subtilment els nostres vocabularis.  Ara tothom parla del mal estat de les vivendes, de les persones sense vivenda i del dret a una vivenda digna. D’aquí poc no ens estranyarà sentir dir que algú se’n torna a la seva vivenda.

En un context no gaire col·loquial, podem fer servir el mot habitatge (el dret a un habitatge digne, el mal estat dels habitatges, etc.). També podem utilitzar casa amb el mateix significat, que és una paraula més natural i habitual (me’n torno a casa, persones sense casa, etc.). Casa, a més de tenir el significat de l’edifici concret, també té aquest que diem, el de lloc on hom habita. Així, jo, que visc en un pis, dic “Me’n vaig a casa” o “Aquí a casa, mengem molt de pa”. Si vull remarcar que visc en un pis, aleshores dic, per exemple, “El meu pis és un cop de puny” o “Vine, que t’ensenyaré el pis”.

 

Per a més consells i més recursos de consulta lingüística, podeu tafanejar el bloc de la Marta Breu clicant sobre l’enllaç següent:

 

Fica-hi la llengua

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s