El plural de les “x” – Notes de correcció lingüística

 

Tornem amb les nostres Notes de correcció lingüística, a càrrec de la traductora, correctora i lexicògrafa Marta Breu. Avui us en portem una de molt aclaridora, amb què intentarem posar remei definitiu a una de les moltes qüestions ortogràfiques esquives que prenyen la llengua catalana…

 

Diu la Marta:

“Moltes vegades hi ha vacil·lacions pel que fa a l’expressió del plural de noms i adjectius masculins aguts acabats en -x, com ara annexcomplexfix, etc. El plural d’aquests mots masculins ha de ser -os, i no -es (plural que en aquest cas correspon als femenins). Hi ha qui també afegeix, erròniament, una e als singulars.

Ens equivoquem si diem “*són persones amb complexes” , “m’ha enviat un document *annexe al treball” o “*són treballadors fixes”. Hem de dir, en canvi, “són persones amb complexos”, “m’ha enviat un document annex al treball” i “són treballadors fixos”.

Cal no oblidar que els substantius i adjectius femenins acabats en -x en fer el plural sí que han d’acabar en -es. Llavors parlarem, sense cap problema, de notes annexeshistòries complexesidees fixes, etc.”

 

Per a més consells i més recursos de consulta lingüística, podeu tafanejar el bloc de la Marta Breu clicant sobre l’enllaç següent:

 

Fica-hi la llengua

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s