L’ombra tèrbola de la història – JORNADA 10

 

 

Dedal0

 

Grup: B

Rival: X-Criptor (Floral)

 

L’ombra tèrbola de la història

 

Viu en una de les terres més belles del món i, potser també, la més sagnant. Però això l’Umbir no ho sap. Ningú li ha ensenyat a llegir ni a escriure i només té deu anys.

No li han explicat com l’imperialisme britànic, francès i belga va dividir el seu continent en bocins dels què arrencar-ne la vàlua. Com aquells voltors, sobre la idea de la seva superioritat moral que, en realitat, només n’era bèl·lica, van provocar èxodes, van agreujar diferències i van construir ciutats de pobresa on hi havia terrenys fèrtils. Tampoc li han parlat dels genocidis tutsis, a poca distància d’on ell viu, ni de qui era Shaka Zulu i la cruesa amb què combatia. Ni dels bòers, una mà a la Bíblia i l’altra al fusell.

Potser si li haguessin explicat, si hi hagués pogut pensar, se’n adonaria que el seu paper només contribueix a mantenir l’horror de Kurtz, la deriva d’un poble maleït pel cor de les tenebres.

Només li han explicat que pel camí vindran enemics. Només li han explicat com funciona aquell tros fred de metall. Només li han explicat que ara, que sent veus, surti de l’amagatall i dispari.

 

Tema: Àfrica

196 paraules

 

Anuncis

7 thoughts on “L’ombra tèrbola de la història – JORNADA 10

 1. La cruesa enfrontada a l’emoció… Difícil elecció quan Joseph Conrad és homenatjat i la realitat quasi diària dels èxodes migratoris apareixen. Per originalitat, em decanto per aquest primer, amb poques micres de diferència, emperò.

  d.

  M'agrada

 2. Una visió del colonialisme que en aquest segle XXI ha canviat d’escenari però no d’objectius.
  Un toc d’atenció per recordar-nos un continent oblidat, deixat de la mà de Déu i dels seus propis governants. Un toc d’atenció a tots nosaltres i una reflexió sobre el drama dels nens soldat.
  Un relat fred com els trossos de metall i calent com la sang vessada de tants innocents.
  El meu vot és per aquesta ombra tèrbola i allargada que sumeix un continent en la nit eterna del no res.

  M'agrada

 3. PARÀGRAF 2 – LÍNIA 2
  “…va dividir el seu continent en bocins (dels què) arrencar-ne la vàlua…” > En català només hi ha dues possibilitats a l’hora de construir frases de relatiu com la proposada: “preposició + pronom relatiu QUÈ” o bé “preposició + adjectiu relatiu QUAL/S”. No és possible la combinació “preposició + article + pronom relatiu QUÈ”.

  PARÀGRAF 3 – LÍNIES 1/2
  “…(se’n adonaria) que el seu paper…” > Pel que fa a la combinació de pronoms “se” + “en”, quan el verb que segueix comença per vocal o “h”, el pronom “en” abandona la seva contracció amb el pronom “se” i s’adhereix a la forma verbal mitjançant apòstrof.

  Sense sanció. D’acord amb la normativa vigent, el nombre d’errades trobades en el text no serà suficient per motivar cap acció punitiva per part de l’organització.

  Es recomana extremar la cura ortogràfica de cara a futures participacions.

  M'agrada

 4. Em quedo amb la cruesa d’aquest relat i la manera que l’escriptor té de crear antecedents, història i personatge en tan poques línies. M’ha agradat molt i el voto, tot i que el seu contendent li ha estat a l’alçada.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s