Breu elogi del desori – JORNADA 1

 

 

UFO

Comandant l’X-Criptor_B

 

Grup: C

Rival: Deòmises

 

Breu elogi del desori

 

A Calafell, El Vendrell o Valls tant s’hi val.

Avui toca calçotada, espectacle únic i sense parangó el d’eixos flipamandonguilles que mai deixen de sorprendre’t: un, dos, ….cinquanta, ….cent calçots endrapats en un tres i no rés.

La seua voracitat apoqueix els professionals dels bufets lliures,  i en observar-los ja  no saps si riure, plorar, abraçar-los o fotre’ls-hi quatre mastegots.

Insaciables escuracassoles, golafres compulsius amb la boca bavejant de vi barat, per on passen ja no creixen les herbes i qual si fossin tanoques embarbussats, s’esperonen i s’increpen fins l’esbalaïment.

“Foteu-li canya!, …doneu-me el porró!, ..pedra, paper, tisora, que portin les botifarres, més romesco i que no falti el vi, collons!….. Chicotet, estigues quiet i no em toquis els nassos, no te’n adones que estic menjant!,….vaja merda de calçotada, si ho arribo a saber em poleixo els calés a Lloret!”

Aveada als correbous, l’exquisida olleta de la Plana, les pilotes de frare o la collà morellana, eixes  extravagàncies dels ninotets “calçotaires” m’entendrixquen i no puc evitar que els seus ridículs pitets me recordin els chiquets de bolquers del meu poble.

Emocionada, el plor contingut, m’eixugo una llàgrima i m’emmirallo en l’horitzó.

Ja m’ho deia la meua mare: ets una sentimental!

 

Tema: Calçotada

200 paraules

 

Anuncis

9 thoughts on “Breu elogi del desori – JORNADA 1

 1. El meu vot és per aquest text. Té molta força i en més d’una ocasió m’ha despertat una rialla sonora. Tot i que hi ha alguna frase que em costa de seguir, lo èpic em guanya.

  Falicitats!

  M'agrada

 2. Anàlisi ortogràfic:

  PARÀGRAF 2 – LÍNIA 3
  “… en un tres i no (rés).” > El sentit de la paraula “res” inclosa en aquesta expressió d’ús popular és el de “cap cosa”, no pas “acció de resar”, i, en conseqüència, no s’accentua.

  PARÀGRAF 4 – LÍNIA 3
  “…(qual si) fossin tanoques embarbussats…” > Locució conjuntiva calcada del castellà literari o culte. En català no s’accepta en cap dels seus registres. La forma correcta seria “com si”.

  PARÀGRAF 5 – LÍNIA 3
  “(Chicotet), estigues quiet…” > No existeix la grafia “ch” ni en català ni tampoc en valencià. El seu valor fonètic es transcriu a través de la lletra “x”.

  PARÀGRAF 5 – LÍNIES 3-4
  “…no (te’n adones) que estic menjant!” > En aquest tipus de construccions, el pronom “en” s’annexa al verb que segueix quan aquest comença per vocal: “no te n’adones”.

  PARÀGRAF 5 – LÍNIA 4
  “…(vaja) merda de calçotada…” > En català, l’expressió “vaja” només és correcta si s’usa de manera aïllada, per expressar sorpresa o decepció genèriques. Per tal d’emfatitzar substantius l’opció adequada en aquest cas seria usar l’adjectiu “quin/quina + nom”.

  Text sancionable. D’acord amb la normativa vigent, el nombre d’errades trobades en el text implicarà la pèrdua d’un dels vots aconseguits durant la votació.

  Es recomana extremar la cura ortogràfica de cara a futures participacions.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s